Biblia.PentruViata.ro

Pagina principală
RoBible
BibleShow
Biblia online
BibleBeep
BibleSaver
Biblia VDCC
Module biblice
Contact

Actualizat în:
Iunie, 2016

Introduceți mai jos adresa de email și veți fi informat automat la apariția următoarelor versiuni ale programelor biblice:
Textul Bibliei în limba română
Versiunea Dumitru Cornilescu Corectată
Ultima actualizare: Iulie 2014


Această versiune a Bibliei a fost obținută în urma corecturii ortografice și morfologice a binecunoscutei traduceri realizată de Dumitru Cornilescu și publicată în anul 1924. Dacă sunteți interesați să aflați mai multe informații despre Dumitru Cornilescu și traducerea Bibliei, citiți cartea Viața și lucrarea lui Dumitru Cornilescu, de Alexandru Măianu, sau vizionați documentarul Dumitru Cornilescu - Un Luther al României, prezentat de Petru Huțuțui. Mai multe detalii despre corectură și cuvintele înlocuite sunt descrise în partea de jos a paginii.

Scopul meu este de a pune la dispoziția cititorilor o versiune a Bibliei care să aibă la bază traducerea Cornilescu, să respecte normele curente de scriere stabilite de Academia Română, intervenind la nivel ortografic, ortoepic, gramatical și al punctuației, respectând în întregime denotația, stilul și opera traducătorului.

Personal, nu îmi asum nicio răspundere asupra consecințelor ce decurg în urma folosirii acestei versiuni a textului biblic care nu poate fi considerată ca fiind perfectă. Deoarece la realizarea acestei versiuni au contribuit numeroși cititori fideli, dar fără o supervizare în prealabil, este posibil să se fi strecurat greșeli regretabile în procesul de prelucrare al textului sau în localizarea tuturor cuvintelor neadecvate sau eronate. Acest proiect, început în 2001, va continua cu ajutorul Domnului până la desăvârșire. Vă încurajez să-mi semnalați orice greșeală pe care o descoperiți în textul biblic. De asemenea, reveniți la această pagină pentru a fi la curent cu ultima versiune a textului biblic și a programelor care se bazează pe acest text.

Diacriticele românești (ș,ț,Ș,Ț) folosite în textul biblic VDCC sunt cele cu sedilă din dorința de a păstra compatibilitatea cu majoritatea sistemelor de operare și a programelor utilizatorilor. Pentru dezvoltatorii de programe sau creatorii de module biblice, pot pune la dispoziție și textul biblic scris cu diacriticele (ș,ț,Ș,Ț) cu virgulă în loc de sedilă, așa cum este corect în limba română.

Cei interesați de textul biblic sursă pentru diverse scopuri (dezvoltarea de programe/module biblice, site-uri WEB, analize textuale, tipărire etc.) au posibilitatea să descarce textul versiunii VDCC în diverse formate. Textul biblic conține cuvintele lui Isus scrise cu roșu în toate formatele și modulele biblice care permit acest lucru.

Biblia în format Document Word

  Textul biblic este în format Microsoft Word și poate fi deschis cu orice program de tehnoredactare.
  Download: BibliaVDCC_DOC.zip [3.12 MB]

Biblia în format Excel

  Textul biblic este în format Microsoft Excel și poate fi deschis cu majoritatea programelor de calcul tabelar.
  Download: BibliaVDCC_XLS.zip [3.2 MB]

Biblia în format Help

  Textul biblic poate fi citit cu ușurință în cunoscutul format Compiled Windows HTML Help (CHM). Dacă la deschiderea fișierului apare fereastra Open File - Security Warning, atunci debifați opțiunea Always ask before opening this file, după care apăsați Open.
  Download: BibliaVDCC.chm [2 MB]

Biblia în format PDF

  Textul biblic este formatat pentru a putea fi tipărit pe suport de hârtie sau citit și de pe alte platforme în afară de Windows.
  Download: BibliaVDCC.pdf [10.2 MB]

Biblia în format HTML

  Textul biblic se poate deschide cu orice program de navigare pe Internet.
  Download: BibliaVDCC_HTML.zip [2.16 MB]

Biblia în format SQL

  Acest format se adresează în special dezvoltatorilor WEB sau programatorilor de aplicații offline. Mulțumiri deosebite lui Laurențiu Trică și echipei Resurse Creștine.
  Download: BibliaVDCC_SQL.zip [1.5 MB]

Biblia în format Text (Unicode UTF-8)

  Textul biblic este neformatat și poate fi deschis cu orice program de vizualizare texte care folosește standardul Unicode UTF-8 de codificare a caracterelor non-ASCII.
  Download: BibliaVDCC_TXT.zip [1.4 MB]

Biblia în alte formate

Detalii despre corectarea textului biblic

  Pentru corectarea ortografică și actualizarea textului biblic am folosit ca text sursă versiunea Bibliei Cornilescu disponibilă pe Internet, căreia i-am aplicat următoarele "filtre":

  • Dicționarul explicativ al limbii române;
  • Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române;
  • Corector ortografic (spelling checker) în limba română;
  • Traducerea Cornilescu a textului biblic publicată în următoarele ediții: Biblia Internațională de Studiu Inductiv (BISI), Biblia - revizuită de SBR, Biblia de studiu pentru o viață deplină;
  • Alte traduceri ale Bibliei în limba română: Biblia - Noua traducere în limba română, Biblia - traducerea GBV, Biblia - traducerea TBS, Noul Testament - traducerea CLV.

  Lista completă a cuvintelor înlocuite (aproape 1600) se găsește în fișierul de mai jos.

  Download: CorecturaVDCC.zip [80 KB]

Recunoștință

  Mulțumiri deosebite Autorului Scripturii și tuturor celor care au contribuit cu observații, critici sau sugestii la corectarea textului biblic. Apreciez în special efortul următoarelor persoane: George Panaiotu, Iulian G. Necea, Adrian Onofrei, Alex Roman, Costel Pîșlac, Rodica Bogdan și alții.

Întrebări, observații și sugestii

  Oricât am încerca să facem o lucrare perfectă, fără greșeli, realizăm că suntem limitați de natura noastră păcătoasă și doar harul lui Dumnezeu ne ajută să binecuvântăm și pe alții în slăbiciunile noastre. Întrucât pentru realizarea acestor programe biblice am fost limitat în resurse (timp, hardware, documentație, consultanță, ș.a.) nu ar fi de mirare să întâmpinați diverse probleme de instalare/utilizare, să găsiți greșeli sau să aveți idei de îmbunătățire. Apreciez orice critică constructivă și vă încurajez să mă contactați în astfel de situații.

  Apăsați aici pentru a trimite rapid un scurt mesaj.