Biblia.PentruViata.ro

Pagina principală
RoBible
BibleShow
Biblia online
BibleBeep
BibleSaver
Biblia VDCC
Module biblice
Contact

Actualizat în:
Decembrie, 2017

Introduceţi mai jos adresa de email şi veţi fi informat automat la apariţia următoarelor versiuni ale programelor biblice:
Textul Bibliei în limba română
Versiunea Dumitru Cornilescu Corectată
Ultima actualizare: Iulie 2014


Această versiune a Bibliei a fost obţinută în urma corecturii ortografice şi morfologice a binecunoscutei traduceri realizată de Dumitru Cornilescu şi publicată în anul 1924. Dacă sunteţi interesaţi să aflaţi mai multe informaţii despre Dumitru Cornilescu şi traducerea Bibliei, citiţi cartea Viaţa şi lucrarea lui Dumitru Cornilescu, de Alexandru Măianu, sau vizionaţi documentarul Dumitru Cornilescu - Un Luther al României, prezentat de Petru Huţuţui. Mai multe detalii despre corectură şi cuvintele înlocuite sunt descrise în partea de jos a paginii.

Scopul meu este de a pune la dispoziţia cititorilor o versiune a Bibliei care să aibă la bază traducerea Cornilescu, să respecte normele curente de scriere stabilite de Academia Română, intervenind la nivel ortografic, ortoepic, gramatical şi al punctuaţiei, respectând în întregime denotaţia, stilul şi opera traducătorului.

Personal, nu îmi asum nicio răspundere asupra consecinţelor ce decurg în urma folosirii acestei versiuni a textului biblic care nu poate fi considerată ca fiind perfectă. Deoarece la realizarea acestei versiuni au contribuit numeroşi cititori fideli, dar fără o supervizare în prealabil, este posibil să se fi strecurat greşeli regretabile în procesul de prelucrare al textului sau în localizarea tuturor cuvintelor neadecvate sau eronate. Acest proiect, început în 2001, va continua cu ajutorul Domnului până la desăvârşire. Vă încurajez să-mi semnalaţi orice greşeală pe care o descoperiţi în textul biblic. De asemenea, reveniţi la această pagină pentru a fi la curent cu ultima versiune a textului biblic şi a programelor care se bazează pe acest text.

Diacriticele româneşti (ş,ţ,Ş,Ţ) folosite în textul biblic VDCC sunt cele cu sedilă din dorinţa de a păstra compatibilitatea cu majoritatea sistemelor de operare şi a programelor utilizatorilor. Pentru dezvoltatorii de programe sau creatorii de module biblice, pot pune la dispoziţie şi textul biblic scris cu diacriticele (ş,ţ,Ş,Ţ) cu virgulă în loc de sedilă, aşa cum este corect în limba română.

Cei interesaţi de textul biblic sursă pentru diverse scopuri (dezvoltarea de programe/module biblice, site-uri WEB, analize textuale, tipărire etc.) au posibilitatea să descarce textul versiunii VDCC în diverse formate. Textul biblic conţine cuvintele lui Isus scrise cu roşu în toate formatele şi modulele biblice care permit acest lucru.

Biblia în format Document Word

  Textul biblic este în format Microsoft Word şi poate fi deschis cu orice program de tehnoredactare.
  Download: BibliaVDCC_DOC.zip [3.12 MB]

Biblia în format Excel

  Textul biblic este în format Microsoft Excel şi poate fi deschis cu majoritatea programelor de calcul tabelar.
  Download: BibliaVDCC_XLS.zip [3.2 MB]

Biblia în format Help

  Textul biblic poate fi citit cu uşurinţă în cunoscutul format Compiled Windows HTML Help (CHM). Dacă la deschiderea fişierului apare fereastra Open File - Security Warning, atunci debifaţi opţiunea Always ask before opening this file, după care apăsaţi Open.
  Download: BibliaVDCC.chm [2 MB]

Biblia în format PDF

  Textul biblic este formatat pentru a putea fi tipărit pe suport de hârtie sau citit şi de pe alte platforme în afară de Windows.
  Download: BibliaVDCC.pdf [10.2 MB]

Biblia în format HTML

  Textul biblic se poate deschide cu orice program de navigare pe Internet.
  Download: BibliaVDCC_HTML.zip [2.16 MB]

Biblia în format SQL

  Acest format se adresează în special dezvoltatorilor WEB sau programatorilor de aplicaţii offline. Mulţumiri deosebite lui Laurenţiu Trică şi echipei Resurse Creştine.
  Download: BibliaVDCC_SQL.zip [1.5 MB]

Biblia în format Text (Unicode UTF-8)

  Textul biblic este neformatat şi poate fi deschis cu orice program de vizualizare texte care foloseşte standardul Unicode UTF-8 de codificare a caracterelor non-ASCII.
  Download: BibliaVDCC_TXT.zip [1.4 MB]

Biblia în alte formate

Detalii despre corectarea textului biblic

  Pentru corectarea ortografică şi actualizarea textului biblic am folosit ca text sursă versiunea Bibliei Cornilescu disponibilă pe Internet, căreia i-am aplicat următoarele "filtre":

  • Dicţionarul explicativ al limbii române;
  • Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române;
  • Corector ortografic (spelling checker) în limba română;
  • Traducerea Cornilescu a textului biblic publicată în următoarele ediţii: Biblia Internaţională de Studiu Inductiv (BISI), Biblia - revizuită de SBR, Biblia de studiu pentru o viaţă deplină;
  • Alte traduceri ale Bibliei în limba română: Biblia - Noua traducere în limba română, Biblia - traducerea GBV, Biblia - traducerea TBS, Noul Testament - traducerea CLV.

  Lista completă a cuvintelor înlocuite (aproape 1600) se găseşte în fişierul de mai jos.

  Download: CorecturaVDCC.zip [80 KB]

Recunoştinţă

  Mulţumiri deosebite Autorului Scripturii şi tuturor celor care au contribuit cu observaţii, critici sau sugestii la corectarea textului biblic. Apreciez în special efortul următoarelor persoane: George Panaiotu, Iulian G. Necea, Adrian Onofrei, Alex Roman, Costel Pîşlac, Rodica Bogdan şi alţii.

Întrebări, observaţii şi sugestii

  Oricât am încerca să facem o lucrare perfectă, fără greşeli, realizăm că suntem limitaţi de natura noastră păcătoasă şi doar harul lui Dumnezeu ne ajută să binecuvântăm şi pe alţii în slăbiciunile noastre. Întrucât pentru realizarea acestor programe biblice am fost limitat în resurse (timp, hardware, documentaţie, consultanţă, ş.a.) nu ar fi de mirare să întâmpinaţi diverse probleme de instalare/utilizare, să găsiţi greşeli sau să aveţi idei de îmbunătăţire. Apreciez orice critică constructivă şi vă încurajez să mă contactaţi în astfel de situaţii.

  Apăsaţi aici pentru a trimite rapid un scurt mesaj.