Biblia.PentruViata.ro

Pagina principală
RoBible
BibleShow
Biblia online
BibleBeep
BibleSaver
Module biblice
Contact

Actualizat în:
Martie, 2018

BibleBeep
Versiunea 2.4.2 (octombrie 2012)

Este o aplicaţie gratuită şi simplă de utilizat care permite afişarea textului Sfintelor Scripturi în limba română pe telefoane mobile compatibile cu tehnologia Java Micro Edition (J2ME). Dacă aveţi un dispozitiv portabil (SmartPhone, PDA, tabletă) care foloseşte un alt sistem de operare (iOS, Android, BlackBerry, Symbian, PalmOS, ş.a.) vă recomand câteva aplicaţii mai avansate, pe care le găsiţi în pagina de Module biblice. Nucleul aplicaţiei BibleBeep a fost dezvoltat de Jolon Faichney (sub numele de Go Bible) şi extins de Octavian Lupu (sub numele de BiblePhone), pe paginile cărora găsiţi numeroase versiuni ale Bibliei în alte limbi. Go Bible este acum un proiect al CrossWire Bible Society şi stă la baza versiunii BibleBeep curente.

Aplicaţia a fost realizată cu scopul de a fi un instrument util tuturor acelora care doresc să citească şi să cunoască Biblia, care nu au acces la calculator sau la o ediţie tipărită, dar au în posesie un model de telefon mobil compatibil Java. Se recomandă folosirea aplicaţiei îndeosebi în timpul liber sau de aşteptare, dar şi în cadrul serviciilor divine din biserică.

Download

Facilităţi şi caracteristici

 • căutarea în Biblie a unui anume verset prin introducerea referinţei corespunzătoare;
 • adăugarea de semne de carte şi accesul rapid la referinţele adăugate;
 • căutarea în toată Biblia, sau în alte 10 secţiuni mai restrânse, a versetelor care conţin un anumit cuvânt sau o combinaţie de cuvinte;
 • trimiterea prin SMS a unui verset (sau mai multe) către o altă persoană.
 • păstrarea unui istoric cu toate referinţele biblice accesate;
 • configurarea aplicaţiei după preferinţe: tema predefinită, formatarea textului, ş.a.

Versiuni biblice

 • VDCC - Versiunea Dumitru Cornilescu Corectată. Textul biblic reproduce traducerea lui Dumitru Cornilescu, corectată ortografic şi morfologic.
 • NTR - Noua Traducere în limba Română. Această traducere nouă a fost realizată din iniţiativa Biblica şi s-a născut din dorinţa de a pune la dispoziţia Bisericii şi societăţii româneşti Cuvântul lui Dumnezeu tradus cu acurateţe din limbile ebraică, aramaică şi greacă. Aplicaţia BibleBeep NTR poate fi descărcată gratuit în urma unei simple înregistrări, din pagina Biblia NTR.
 • GBV 2001 - Biblia publicată de GBV în 2001. Aceasta este o traducere literală nouă - completată, revizuită şi actualizată; cu subtitluri şi texte paralele marginale; cu ad-notări de traducere în subtext; publicată de GBV în 2001. Detalii aici.
 • BVA - Biblia în Versiune Actualizată. Este o nouă traducere actualizată lexicografic, frazeologic, ortografic şi topic conform limbii române literare, realizată de Viorel Silion.
 • VBOR - Versiunea Bisericii Ortodoxe Române. Textul biblic reproduce ediţia tipărită în 1982 cu aprobarea Sfântului Sinod şi sub îndrumarea şi purtarea de grijă a Prea Fericitului Părinte Patriarh Teoctist.
 • VBA - Versiunea Bartolomeu Anania. Biblia sau Sfânta Scriptură, ediţie jubiliară a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, diortosită după Septuaginta, redactată şi adnotată de Î.P.S. Bartolomeu Valeriu Anania, publicată în 2001.
 • VDC - Versiunea Dumitru Cornilescu (necorectată). Textul biblic reprezintă traducerea „originală” a lui Dumitru Cornilescu din 1924.
 • BTF - Biblia - Traducerea FIDELA. Traducere literală nouă, completată, revizuită şi actualizată în 2010, Cluj-Napoca.
 • NTC - Noul Testament Catolic. Noul Testament, traducere şi note de pr. Alois Bulai şi pr. Anton Budău, publicat de Editura Sapientia, Iaşi 2002.
 • NTIT - Noul Testament pe Înţelesul Tuturor. Noul Testament parafrazat, publicat de către Living Bible International, prima ediţie în 1984, iar a doua ediţie în 1990.

Drepturi şi condiţii de utilizare

 • Codul sursă al aplicaţiei BibleBeep (dezvoltat de CrossWire Bible Society) este liber; îl puteţi redistribui şi/sau modifica în conformitate cu termenii Licenţei Publice Generale GNU, versiunea 2, aşa cum este ea publicată de Free Software Foundation. Aplicaţia este distribuită cu speranţa că vă va fi utilă, dar FĂRĂ NICIO GARANŢIE, chiar fără garanţia implicită de vandabilitate sau conformitate unui anumit scop. Citiţi Licenţa Publică Generală GNU pentru detalii. Puteţi găsi o copie a Licenţei Publice Generale GNU v2 aici şi o traducere a ei în limba română aici.
 • Este interzis utilizatorului să întreprindă, să cauzeze, să permită sau să autorizeze modificarea, crearea de lucrări derivate, decriptarea sau extragerea textului biblic NTR, integrat în aplicaţia BibleBeep NTR oferită de autor.
 • Deşi acest software este distribuit gratuit, orice donaţie care să permită dezvoltarea aplicaţiei este binevenită.
 • Copyright © 2008-2012 Miodrag Recheşan.

Cerinţe minime

 • Calculator cu Windows pentru extragerea fişierelor aplicaţiei.
 • Telefon: teoretic orice dispozitiv portabil care suportă aplicaţii Java (J2ME)
 • Tehnologie Java: MIDP 2.0
 • Spaţiu de memorie liber: 2MB
 • Mărimea maximă a fişierelor JAR acceptate: 1MB sau 2MB
 • Preferinţe: afişarea diacriticelor româneşti - ăîşţâ.

Instalare pe telefon

  Înainte de toate trebuie ştiut că nu există o metodă general valabilă de a instala aplicaţii Java. Fiecare producător de dispozitive mobile lansează pe piaţă telefoane mobile având meniurile foarte diferite şi deseori neintuitive. Mai sunt şi situaţii destul de frecvente când aplicaţia nu este acceptată de telefon, din diverse motive, unele chiar neîntemeiate. Deci, pregătiţi-vă cu multă răbdare şi consideraţi-vă "norocoşi" dacă reuşiţi să aveţi Biblia pe telefon. Iată paşii care ar trebui parcurşi:
  1. Mai întâi aflaţi ce model de telefon mobil aveţi şi urmăriţi ca specificaţiile tehnice să împlinească cerinţele aplicaţiei BibleBeep. Modelul telefonului este inscripţionat sub capacul din spate, în general sub acumulator. În funcţie de producătorul telefonului, accesaţi paginile următoare pentru a verifica datele tehnice: Nokia, Samsung, LG. Ceilalţi producători, fie nu au o bază de date centralizată, fie nu doresc să ofere informaţii detaliate despre telefoane mobile. Ca alternativă consultaţi următoarele pagini web: GSMArena, phoneArena, CellPhoneForums şi MobileHeart.
  2. După ce aţi verificat că telefonul acceptă aplicaţii Java şi aveţi mijloacele tehnice de a transfera fişiere pe telefon, începeţi prin a descărca din tabel varianta pe care o consideraţi cea mai potrivită. În caz ca sunteţi nesigur(ă) selectaţi varianta recomandată, urmând să treceţi şi la celelalte dacă instalarea eşuează.
  3. Odată ce aţi descărcat pe calculator fişierul EXE, lansaţi-l în execuţie şi urmaţi paşii de instalare. Într-un dosar temporar se vor extrage fişiere de tip JAR (conţine aplicaţia BibleBeep propriu-zisă), JAD (reprezintă doar o descriere a aplicaţiei) şi CHM (cu informaţii detaliate despre aplicaţie).
  4. Urmează transferul aplicaţiei BibleBeep pe telefonul mobil. În unele situaţii, telefonul solicită şi fişierul JAD (Java Application Descriptor), dar de cele mai multe ori e suficient doar de arhiva JAR (Java ARchive). În funcţie de varianta pe care aţi descărcat-o, pachetul poate fi împărţit în 1 sau 2 aplicaţii individuale care trebuie transferate şi instalate separat. Textul biblic este destul de mare comparativ cu unele modele de telefoane care limitează la 300kB, 500kB sau 1MB mărimea fişierelor JAR. În funcţie de capabilităţile telefonului selectaţi una din tehnicile de transfer (de pe calculator pe telefon) descrise mai jos:
   • Prin acces radio Bluetooth. Acesta este unul din modurile de transfer recomandat (în special pentru telefoane Nokia) dacă dispuneţi de conectivitate Bluetooth atât la telefon cât şi la calculator (laptop). Dacă ştiţi un prieten care deja şi-a instalat BibleBeep pe telefon şi modelul de telefon permite transferul de fişiere Java prin Bluetooth, nu ezitaţi să apelaţi la această metodă simplă. În cazul în care dispuneţi de un calculator desktop fără conectivitate Bluetooth, merită să achiziţionaţi un adaptor USB Bluetooth ieftin care vă permite multe alte funcţii: transferul agendei cu contacte pe / de pe telefon, descărcarea / încărcarea de fişiere multimedia (poze, sunete de apel, video), expedierea SMS-urilor de pe calculator etc.). Începeţi prin a activa conexiunea Bluetooth pe ambele dispozitive, aşa cum găsiţi în ghidul de utilizare al acestora. Apoi efectuaţi asocierea aparatelor - calculatorul care trimite fişierul trebuie să vadă telefonul şi să se conecteze la el (Control Panel - Devices and Printers - Add a device). Vi se va solicita confirmarea conectării şi introducerea pe telefon a unui cod de validare generat de calculator. Pentru a trimite fişierul JAR, se apasă clic dreapta, apoi Send To, selectaţi Bluetooth device, alegeţi numele dispozitivului destinaţie şi confirmaţi expedierea (uneori şi recepţia) aplicaţiei. După efectuarea cu succes a transferului, aveţi posibilitatea să lansaţi în execuţie aplicaţia, dar şi un meniu cu opţiuni suplimentare de ştergere, mutare, copiere, configurare ş.a. a aplicaţiei BibleBeep. Dezactivaţi conexiunea Bluetooth şi apucaţi-vă de citit Biblia.
   • Prin cablu de legătură calculator - telefon mobil. Dacă nu aţi primit odată cu telefonul, cumpăraţi din comerţ un cablu de date (USB) compatibil cu telefonul mobil şi efectuaţi conexiunea fizică a dispozitivelor. În cazul fericit în care telefonul poate fi configurat ca dispozitiv de stocare (Mass Storage Device) nu aveţi nevoie de un alt software (în afară de Windows) pentru transferul fişierului JAR. Prin urmare, copiaţi fişierul JAR de pe calculator pe telefon (Removable Drive) în dosarul Aplicaţii / Jocuri sau un alt dosar în care meniul telefonului permite instalarea noilor aplicaţii. După identificarea din meniu a aplicaţiei, aceasta poate fi lansată direct în execuţie sau e nevoie mai întâi de instalarea ei în categoria aplicaţiilor / jocurilor. Dacă telefonul nu poate fi trecut în modul de Mass Storage Device, va trebui să instalaţi pe calculator programul de comunicare şi driverele aferente (fie de pe CD-ul care însoţeşte telefonul, fie de pe Internet). Manualul de utilizare al acestor suite de programe vă explică în detaliu procesul de instalare al aplicaţiilor Java pe telefonul mobil. În funcţie de modelul telefonului aveţi nevoie de unul din următoarele programe: Nokia PC Suite, Sony Ericsson PC Suite, Samsung PC Studio, LG Mobile Support Tool etc.
   • Prin card de memorie. Dacă dispuneţi de un telefon cu card de memorie detaşabilă, atunci extrageţi-l din aparat, introduceţi-l într-un cititor de carduri (card reader) iar acesta la rândul lui într-un calculator. Copiaţi fişierul JAR pe card în dosarul Aplicaţii / Jocuri sau un alt dosar în care meniul telefonului permite instalarea noilor aplicaţii, după care puteţi reintroduce cardul în telefonul mobil. Reporniţi telefonul şi exploraţi conţinutul memoriei detaşabile. Pe card va trebui să găsiţi aplicaţia BibleBeep pe care o puteţi copia/instala în memoria internă a telefonului. De regulă, aplicaţia se lansează în execuţie din secţiunea Aplicaţii sau Jocuri a telefonului mobil.
   • Prin intermediul portului Infraroşu. Verificaţi că atât telefonul cât şi calculatorul dispun de câte un port infraroşu, activaţi folosirea acestora din meniurile fiecărui dispozitiv, aliniaţi fizic cele 2 porturi, copiaţi fişierul JAR de pe un dispozitiv pe celălalt şi în final instalaţi aplicaţia în secţiunea corespunzătoare.
   • Prin acces direct la Internet. Deşi aceasta ar putea să fie o metodă mai costisitoare, uneori este cea mai simplă sau chiar singura metodă de a încărca aplicaţii pe telefoane mobile care nu permit alte metode de transfer de date. Pentru aceasta aveţi nevoie de un telefon compatibil cu tehnologia WAP 2.0, xHTML sau HTML, cât şi de serviciul de transfer de date sau WAP activat de compania de telefonie mobilă. Accesaţi de pe telefon pagina de Internet: www.biblia.pentruviata.ro/wap/ unde veţi găsi diverse variante de BibleBeep. După descărcarea fişierului JAD se cere confirmarea descărcării fişierului JAR, care conţine aplicaţia propriu-zisă. Urmează instalarea aplicaţiei în memoria telefonului sau pe card şi în final lansarea în execuţie.
  Cele mai frecvente probleme de instalare sunt:
  • Telefonul nu este compatibil Java. Soluţie: din păcate aveţi nevoie de un telefon mobil mai performant.
  • Telefonul nu acceptă fişiere JAR de mărimi mari (apare un mesaj de eroare la transferul sau la pornirea aplicaţiei). Soluţie: încercaţi cu pachete JAR mai mici (sub 1MB).
  • Telefonul nu afişează corect literele româneşti (ăîşţâ). Soluţie: instalaţi varianta fără diacritice.
  • Mi se pare prea complicat procesul de instalare şi nu mă pricep la probleme tehnice. Soluţie: roagă pe cineva să te ajute; de obicei în biserici găseşti o mulţime de tineri care ştiu să transfere fişiere multimedia între calculator şi telefon.
  • Nu reuşesc nicidecum să instalez Biblia, deşi am încercat toate metodele. Soluţie: nu deznădăjdui, răspunsul la problemă e posibil să fie undeva pe Internet, trebui să ştii ce să cauţi. De exemplu: dacă ai un telefon Samsung X123, intri pe www.google.com şi cauţi: "Samsung X123 go bible", "Samsung X123 install games", "Samsung X123 copy JAR", "Samsung X123 install java", "Samsung X123 JAR size" etc. Următorul articol oferă utilizatorilor detalii suplimentare pentru instalarea de aplicaţii Java pe diverse tipuri de telefoane: How to Install Java Apps on Your Cell Phone, Mobile Phone or Handphone.
  • În final trebuie menţionat că sunt destule situaţii când efectiv nu veţi putea instala aplicaţii Java pe telefon. Iată câteva motive: producătorul telefonului impune introducerea unui cod de securitate secret pentru instalarea de noi aplicaţii, producătorul telefonului a restricţionat instalarea de aplicaţii doar de pe serverele proprii, softul telefonului nu acceptă instalarea de aplicaţii Java necertificate, telefonul a fost "deblocat" (liber de reţea) iar softul telefonului a fost alterat, ş.a.

Descriere

  Căutaţi aplicaţia BibleBeep pe telefonul mobil în secţiunea Aplicaţii sau Jocuri şi lansaţi-o în execuţie.

  Meniu:
  • Sari la - permite saltul la un alt verset biblic
  • Caută - permite căutarea unui cuvânt sau expresii în Biblie
  • Rezultatele căutării - afişează lista cu primele 200 de versete în care a fost găsit cuvântul căutat
  • Adaugă semn - versetul curent este adăugat în lista cu semne de carte
  • Semne de carte - vizualizează lista cu semne de carte
  • Istoric - deschide lista cu ultimele versete accesate
  • Trimite SMS - permite trimiterea prin SMS a unui pasaj biblic de maxim 320 de litere fără diacritice
  • Preferinţe - permite configurarea aplicaţiei după gustul fiecăruia
   • Tema - selectarea unei alte palete de culori pentru interfaţa aplicaţiei
   • Mărime litere - se alege în funcţie de dimensiunea ecranului
   • Stilul literelor - alegeţi stilul care vă permite o citire uşoară
   • Întreg ecranul - extinde textul pe tot ecranul
   • Culori inversate - inversează culorile literelor cu cele ale fundalului
   • Litere inversate - scrie rândurile de la dreapta la stânga
  • Despre program - informaţii despre aplicaţie şi versiunea Bibliei
  • Ieşire - permite părăsirea aplicaţiei
  • Renunţă - părăsirea submeniului curent fără salvarea modificărilor

  Taste:
  • 1 - sare în cartea anterioară
  • 4 - sare în următoarea carte
  • 2 - sare la capitolul anterior
  • 5 - sare la următorul capitol
  • , 3 - sare la versetul anterior
  • , 6, 8 - sare la următoarea pagină

Observaţii finale

 • Aplicaţia BibleBeep nu prezintă niciun risc de utilizare, nu afectează performanţele telefonului şi nu expediază mesaje neconfirmate. La instalarea aplicaţiei e posibil să vi se solicite consimţământul, în special datorită faptului că aceasta nu este semnată digital. Obţinerea certificării a fi însemnat perceperea unei taxe inutile de la milioanele de utilizatori (Go Bible) mulţumiţi de gratuitatea aplicaţiei.
 • În funcţie de memoria (internă sau detaşabilă) telefonului, puteţi instala una sau mai multe versiuni biblice ale aplicaţiei BibleBeep.
 • Pentru a putea trimite prin SMS mai multe versete, instalaţi varianta textului biblic fără diacritice.
 • Întrucât dezvoltarea aplicaţiei este realizată de CrossWire Bible Society, veţi găsi în pagina Go Bible development roadmap sugestiile propuse de utilizatori pentru îmbunătăţirea aplicaţiei. Pentru compilarea aplicaţiei BibleBeep s-a folosit versiunea 2.4.3c a utilitarului Go Bible Creator.
 • Mulţumiri fie aduse lui Dumnezeu şi tuturor acelora care au făcut posibil dezvoltarea acestei aplicaţii, fiind o mare binecuvântare pentru creştinii persecutaţi dar şi pentru cei prea comozi ca să citească Sfânta Scriptură din carte.
 • Apăsaţi aici pentru a trimite rapid un scurt mesaj cu părerea voastră. Aş fi interesat să cunosc pe ce modele de telefon aţi reuşit să instalaţi cu succes BibleBeep şi pe care nu.